In 2017 schakelde ik terug over naar een plantaardig dieet. Een macrobiotisch lactosevrij dieet was mij met de paplepel ingegeven. Het was zeker het eerste half jaar een zoektocht: etiketten lezen, onbekende groenten, fruit en granen kopen. De meeste vegan kookboeken stonden vol dure vleesvervangers. Vegan kant-en-klaarproducten zijn placebo’s van dierlijke voeding. Ze geven de consument een schuldgevoel dat er iets ontbreekt. Door het kopen van het veganproduct, dat smaakt en proeft als écht, kan je er alsnog bij horen. Ik begon bijna alle kant-en-klare producten te weren en ging op zoek naar recepten. Het kwam voordeliger uit en ik ging van licht overgewicht naar normaal gewicht.
Door elke dag te koken, ontstond tijdens de lockdowns het idee om een kookboek te maken. In 2021 begon ik vegetarische kooklessen te volgen, waardoor eieren en kaas terug op het menu kwamen. In 2022 verzamelde ik alle recepten voor het boek bijeen en kon het koken beginnen.
In januari 2023 kon ik starten met fotograferen. Eerst begon ik met het recept klaar te maken, tijdens het kookproces alles voor de foto klaar te zetten en dan zo mooi mogelijk presenteren. De eerste recepten werden later allemaal hernomen om de presentatie te verbeteren.
In mijn opleiding heb ik een stage gevolgd bij een bedrijf dat voedselverpakkingen ontwerpt, waardoor stylisten af en toe geheimen deelden. In mijn kookboek werd geen gebruik gemaakt van schoensmeer, tandpasta, scheerschuim, aardappelpuree als ijs, ijswater of nietjes. Voor
bevroren recepten was het een race tegen de klok om een bruikbare foto te maken, waardoor het soms opnieuw moest. Sommige recepten werden herwerkt, triocake en zwartewoudtaart waren eerst een volledig ander recept.

Regenboog maki’s
2 norivellen (zwarte zeewier)
150 gr sushirijst
2 el sushiazijn
Zout
1 wortel, in fijne lange repen gesneden
1 babykomkommer, in fijne lange repen
1/2 rode paprika, in fijne lange repen
Sojasaus
Wasabi of mierikswortel
Chilivlokken
Knoflookpoeder
Natuurlijke kleurstoffen (kurkuma, drakenfruitpoeder en aciapoeder)
Bereiding
1. Kook de sushirijst volgens de verpakking, voeg er nadien de azijn en zout aan toe en laat het afkoelen. Verdeel ze in kommetjes en voeg er de kleurstoffen bij per kommetje.
2. Leg het norivel op een sushimatje. Verdeel er de gekleurde rijst over. Leg de groenten op de rijst, kruid met chili en knoflook en rol het op. Snij de rol in stukjes en serveer met de sauzen.
10 Hamburgerbroodjes
500 gr (glutenvrije)bloem
1 zakje droge gist
8 gr zout
275 gr lauw water
30 ml olijfolie
Bereiding
De hamburger is identiek aan het vegan gehakt uit ‘oogballen in pompoensaus’ en de groentenfrietjes en sausbereiding werden later opgenomen in het toeristische recept ‘vis en frieten’.
Aan het zelfgemaakte broodje werd natuurlijke blauwe kleurstof toegevoegd, dat tijdens het bakken volledig verdween. Waarom dit zo was, is me niet heel duidelijk. Het was enkel blauw aan de binnenkant, maar het broodje op zichzelf is wel lekker.

Na alles te mengen en kneden, laat je het afgedekt 30 minuten rijzen op een warme plaats. Verdeel het deeg (je hebt 80 gr nodig per broodje), bol zo op en laat ze nog eens rijzen 30 min. Bak ze 15 min op 210°C.
Kriekentaart
1 blik krieken voor taart (met ingedikt sap)
500 ml sojamelk
2 el vanillepuddingpoeder
100 gr suiker
1 ei
200 gr sojaboter (op kamertemperatuur)
Zout
300 gr (glutenvrije)bloem
Bereiding
1. Meng de suiker met het ei, klop er de boter en een snuifje zout onder. Meng de bloem onder het beslag. Kneed en vorm een bol. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.
2. Verwarm de oven voor op 180°C. Beboter en bebloem de taartvorm. Klop enkele keren met een deegrol op het deeg om het zachter te maken en rol het uit tussen 2 bakvellen. Leg in de taartvorm. Rol met een deegrol over de taartrand om het overtollige deeg te verwijderen.
3. Warm de melk met de vanillepuddingpoeder en laat de pudding afkoelen. Bedek er de bodem van de taartvorm mee. Gier er de kersen uit blik over.
4. Plaats de vorm in de oven en bak de taart goudbruin in 35 minuten. Laat de taart afkoelen op een rooster.
5. Wanneer de taart is afgekoeld kun je ze aansnijden en versieren met wat slagroom.
Back to Top